€ 500.000 in 2023 verdeeld onder 10 vzw’s dankzij het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation – waaronder 2 in de provincies Antwerpen en Limburg

Een prijs van € 50.000 werd toegekend voor elke vzw die zich inzet voor de inclusie en ontwikkeling van kinderen en jongeren die in armoede leven

Antwerpen – 31 mei 2023 – De vzw’s JINC (Mechelen) en ONDERNEMERS VOOR EEN WARM BELGIË (Houthalen) kregen vandaag tijdens een bijeenkomst op de Antwerpse zetel van BNP Paribas Fortis elk een prijs van het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation (BNPFF) voor 2023. Dat gebeurde in aanwezigheid van tal van verenigingen die eerder reeds in de prijzen zijn gevallen en van het personeel van de bank dat op vrijwillige basis actief is in verschillende van deze organisaties. Dit betekent een echte, duurzame steun en stimulans voor deze organisaties die hun projecten specifiek afstemmen op de inclusie via educatie van kinderen en jongeren in België die in kwetsbare omstandigheden leven. De vzw’s ontvangen elk € 50.000.

2 vzw’s uit de provincies Antwerpen en Limburg

JINC vzw (Mechelen): Bliksemstages Mechelen

JINC strijdt voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Het doel van JINC is het verkleinen van de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en de vzw wil ook schooluitval voorkomen. Het winnende project is ‘Bliksemstages Mechelen’. 17% van de Mechelse jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma, en in deze cijfers zijn kwetsbare kinderen oververtegenwoordigd.

Het project bestaat erin om bedrijfsbezoeken te organiseren waarmee jongeren de arbeidsmarkt leren kennen, zien wat voor werk bij hun past en leren wat ze minder leuk vinden. Met dit initiatief zal JINC zijn werking uitbreiden naar Mechelen, opdat ieder kind kansen krijgt, ongeacht zijn achtergrond.

Contact : Frouwe Declercq - Projectcoördinator - [email protected] - +32 472 45 79 32

ONDERNEMERS VOOR EEN WARM BELGIË vzw (Houthalen): Gelijke (digitale) kansen voor elk kind

Ondernemers voor een Warm België is een organisatie van ondernemers die werkt met ondernemers om ervoor te zorgen dat mensen gelijke kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Ze heeft daarbij bijzondere aandacht voor de ontwikkelingskansen van kinderen. OVWB is voor 95% actief in België en voor 5% in het buitenland.

Het winnende project is ‘Gelijke (digitale) kansen voor elk kind’. In oktober 2022 werd een pilootproject gestart in Limburg rond digitale inclusie voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen. Het doel is om naast een laptop en goedkoop internet ook begeleiding aan huis en in groep te voorzien.

Contact : Charlottte D'halewin - Projectcoördinator - [email protected] - +32 476 73 88 92

2,5 miljoen verdeeld in 5 jaar door het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation

Het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting is aan zijn vijfde editie toe en verdeelt in 2023 opnieuw 500.000 euro onder 10 vzw’s verspreid over het Belgische grondgebied. De selectiecomités, samengesteld uit vrijwillige medewerkers van de bank samen met BNP Paribas Fortis Foundation, en een onafhankelijke jury van de Koning Boudewijnstichting, hebben met veel enthousiasme de 163 dossiers geanalyseerd die ze ontvingen in het kader van de oproep naar projecten die in 2022 gelanceerd werden.

BNP Paribas Fortis, een sociaal geëngageerd bedrijf

Sinds haar oprichting in 2010 ondersteunt BNP Paribas Fortis Foundation via tal van programma’s Belgische initiatieven ten voordele van de meest kansarmen, en dan vooral van jongeren in moeilijkheden.

In de loop van de voorbije 10 jaar heeft de BNP Paribas Fortis Foundation de verenigingssector voor een bedrag van meer dan 14 miljoen euro ondersteund. De Stichting engageert zich ook binnen de Belgische maatschappij met drie specifieke doelstellingen: de medewerkers van de bank een centrale plaats geven in haar mecenaatspolitiek, projecten ondersteunen die verankerd zijn in het gehele land, en nauwe en duurzame banden creëren met de verenigingswereld.

“Naast het financiële aspect moedigen we onze medewerkers aan om zich lokaal te engageren als vrijwilliger in deze verenigingen. Op die manier creëren we een nauwe band tussen de organisaties die we ondersteunen en de regio’s waarin we actief zijn”, verklaart Anne-France Simon, Head of Diversity & Social Inclusion bij BNP Paribas Fortis.

Het partnership tussen BNP Paribas Fortis Foundation en de Koning Boudewijnstichting

Volgens een persbericht dat in november 2022 verschenen is op kbs-frb.be/nl/materiele-deprivatie-bij-kinderen-belgie-een-oogopslag blijven de cijfers veel te hoog. De risicofactoren voor kinderarmoede zijn nauwelijks veranderd sinds de laatste studie omtrent dit onderwerp die in opdracht van de Koning Boudewijnstichting werd uitgevoerd (2018). Ook andere factoren zijn van belang: de kinderen die het meeste risico lopen, zijn kinderen uit eenoudergezinnen (29%), van laagopgeleide ouders (36%) of met een migratieachtergrond (33%), en dat in alle drie de Gewesten.

Wat het selectiecomité vooral heeft geraakt en aansprak in de dossiers die werden ingediend naar aanleiding van de oproep die door de Koning Boudewijnstichting gelanceerd werd, is de hoogdringendheid van de situaties waarmee het geconfronteerd werd. Deze ondraaglijke armoede die bij zo’n jong publiek werd vastgesteld, roept vragen op.

“De verenigingen die met deze prijs onderscheiden en ondersteund werden, wisten met hun buitengewone inzet voor educatie indruk te maken op de selectiecomités van Antwerpen en Limburg. Met zeer beperkte middelen slagen deze verenigingen erin om de toekomst te hertekenen van al die jongeren die in extreem moeilijke situaties leven”, verklaart Caroline Vergeylen, Project Manager binnen het Diversity & Social Inclusion-team van BNP Paribas Fortis.

 

10 VZW's - lijst voor 2023 - NL-DEF.pdf

PDF - 579 Kb

10 ASBL - liste 2023 -FR-DEF.pdf

PDF - 581 Kb

François Gehot

VOICE Agency

Hilde Junius

BNP Paribas Fortis

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation

BNP Paribas Fortis Foundation werd opgericht op 8 april 2010. Sinds 2019 strijdt de stichting tegen sociale uitsluiting via het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation dat gevestigd is in het hart van de Koning Boudewijnstichting.

Het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation focust met haar mecenaatsactiviteiten op drie grote pijlers:

  • De sociale integratie van kansarme kinderen en jongeren aan de hand van educatieve projecten.
  • De ondersteuning van solidariteitsprojecten waarin de medewerkers van de bank betrokken zijn.
  • Het inschakelen van het net en de medewerkers van de bank voor solidariteitsacties.

Neem contact op met

Montagne du Parc, 3 - 1WA3A 1000 Bruxelles Warandeberg, 3 - 1WA2A 1000 Brussel

[email protected]

foundation.bnpparibasfortis.be