HET TUTORAAT: ENGAGEMENT VAN STUDENTEN VERDIENT MEER STEUN

Aanbevelingen geformuleerd tijdens een colloquium in aanwezigheid van ministers van onderwijs Hilde Crevits en J-C. Marcourt

Brussel, 6 februari 2018 – Het maatschappelijk engagement van studenten verdient een formele erkenning. Dat is de conclusie van het Tutoraatproject AUHA van de Universiteit Antwerpen, Schola van de ULB, BRUTUS van de VUB, Tutorat de transition van de UNamur en UCL, voorgesteld tijdens het colloquium over het burgerengagement van studenten. De conferentie werd georganiseerd op initiatief van deze vier partners en BNP Paribas Fortis Foundation.

Aan universiteiten en hogescholen zijn heel wat maatschappelijk geëngageerde verenigingen actief. Als missie hebben ze het bijdragen tot betere intergenerationele relaties, het stimuleren van milieuvriendelijk gedrag of het helpen van studenten die zich in een moeilijke situatie bevinden.

Binnen het domein van leerondersteuning speelt het tutoraat een bijzonder actieve en dynamische rol. De verschillende tutoraatprojecten hebben een reeks aanbevelingen geformuleerd die de tutoraatactiviteiten verder kunnen optimaliseren.

Voor een duurzame sector met erkende spelers

Het tutoraat, dat nog bij te veel mensen onbekend is, is een vorm van burgerengagement van een groot aantal universiteits- en hogeschoolstudenten. Zij bieden leerlingen van de middelbare of lagere school een algemene leerondersteuning, die ze anders alleen in de vorm van private bijlessen zouden kunnen krijgen.

De tutoren spelen een belangrijke rol in het streven naar gelijke slaagkansen van elke leerling binnen het onderwijs. Het is helaas moeilijk om tegemoet te komen aan de alsmaar stijgende vraag naar tutoren.

Tutoren en de rol die zij spelen verdienen een betere erkenning. Concreet bevelen de teams van de tutoraatprogramma’s van de Universiteit Antwerpen, de ULB, de VUB, de UNamur en UCL het volgende aan:

  • het burgerengagement van de studenten moet formeel erkend worden. Er moet een wettelijk kader komen voor de academische waardering van de verworven competenties als tutor, hetzij door het toekennen van studiepunten, hetzij door een label;
  • de tutoraatinitiatieven moeten op een duurzame en significante manier financieel gesteund worden;
  • de zichtbaarheid van tutoraatinitiatieven moet vergroten, bijvoorbeeld door de oprichting van een centrum dat de verschillende expertises moet identificeren en bundelen.

Leerlingen die een tutoraatprogramma volgen, doen dit gratis. De tutoren worden betaald, krijgen een kostenvergoeding of worden beloond met studiepunten.

Enkele cijfers:

  • In het academiejaar 2016-2017 engageerden 141 studenten van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) zich als tutor. Samen hielpen ze maar liefst 491 leerlingen met het onder de knie krijgen van leerstof.
  • In het academiejaar 2016-2017 engageerden 177 studenten van de Vrije Universiteit Brussel zich als tutor in het BRUTUS-programma. In de 12 betrokken partnerscholen hielpen ze maar liefst 811 leerlingen.

Op zoek naar extra partners

Sinds 2010 heeft BNP Paribas Fortis Foundation de tutoraatinitiatieven gesteund met een totaalbedrag van meer dan 800.000 euro. Er is alsmaar meer nood aan structurele financiële partners. De vraag naar leerondersteuning blijft namelijk stijgen. Nieuwe instanties die geld willen investeren om tutoren en tutees samen te brengen, zijn dan ook meer dan welkom. Zij zouden het voor de initiatiefnemers van deze projecten in het hoger onderwijs mogelijk maken om hun rol te blijven spelen en zo de gelijke slaagkansen voor alle leerlingen te bevorderen.

Het colloquium van 6 februari werd georganiseerd op initiatief van Tutoraatproject AUHA - Universiteit Antwerpen, Schola ULB, BRUTUS - Vrije Universiteit Brussel, Tutorat de transition - UNamur en UCL en BNP Paribas Fortis Foundation.

Portret tutoren (VUB & UAntwerpen)

DOCX - 852 Kb

Laure Vandeghinste

Voice Agency

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation

BNP Paribas Fortis Foundation werd opgericht op 8 april 2010. Sinds 2019 strijdt de stichting tegen sociale uitsluiting via het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation dat gevestigd is in het hart van de Koning Boudewijnstichting.

Het Fonds BNP Paribas Fortis Foundation focust met haar mecenaatsactiviteiten op drie grote pijlers:

  • De sociale integratie van kansarme kinderen en jongeren aan de hand van educatieve projecten.
  • De ondersteuning van solidariteitsprojecten waarin de medewerkers van de bank betrokken zijn.
  • Het inschakelen van het net en de medewerkers van de bank voor solidariteitsacties.

Neem contact op met

Montagne du Parc, 3 - 1WA3A 1000 Bruxelles Warandeberg, 3 - 1WA2A 1000 Brussel

[email protected]

foundation.bnpparibasfortis.be